Krachtstroom aanleggen

Lees hier alles wat u moet weten over krachtstroom aanleggen: de toepassingen, een stappenplan en de kosten. Heeft u vragen of wilt u direct een installateur inschakelen? Precies Techniek B.V. in Zwolle is specialist op het gebied van elektriciteitsaansluitingen met grote capaciteit. Bel gerust 0527 - 22 12 02.

Wat is het verschil tussen krachtstroom en normale stroom?

Krachtstroom is niet een speciaal soort stroom, het is louter een speciale aansluiting die geïnstalleerd wordt, zodat er meer stroom naar de apparaten kan stromen.

Normale stroom

Bij een normale elektriciteitsaansluiting komt er 230 Volt uit het stopcontact. Dit gebeurt middels een 1-fasenaansluiting oftewel middels één draad met spanning en een nul-draad zonder spanning.

Krachtstroom

Een stopcontact voor krachtstroom levert 400 Volt. Doordat er 3 spanningsdraden (fasen) en 1 nuldraad worden gebruikt kan er meer stroom worden geleverd.

Toepassingen

De term krachtstroom en 3-fasenaansluiting worden vaak door elkaar gebruikt. De twee zijn echter wel verschillend. Voor krachtstroom aanleggen is een 3-fasenaansluiting nodig, maar voor krachtstroom moet er daarnaast nog bij de netwerkbeheerder een wijziging in elektriciteitsaansluiting aangevraagd worden. De capaciteit (aasluitwaarde) moet dan gewijzigd worden.

Zwaardere huishoudelijke apparaten hebben vaak alleen een 3-fasenaansluiting nodig en geen daadwerkelijke krachtstroom. Een elektricien kan een 3-fasenaansluiting voor u installeren in uw meterkast.

Een 3-fasenaansluiting is nodig bij de volgende apparaten:

  • elektrische kookplaten
  • elektrische kachels
  • waterpomp
  • sauna’s
  • jacuzzi’s
  • zonnepanelen
  • oplaadpunten voor elektrische auto’s

Krachtstroom is alleen nodig bij zware industriële apparaten, zoals compressoren en pompen. Wilt u een
inductiekookplaat aansluiten? Wij helpen u.

Hoe krachtstroom aanleggen?

Stap 1: krachtstroom nodig?

Bepaal eerst of krachtstroom daadwerkelijk nodig is. Bel gerust onze elektricien in Zwolle indien u er niet uit komt.

Stap 2: 3-fasenaansluiting aanleggen

De meeste woningen hebben een 1-fasenaansluiting. Er zal dus eerst een nieuwe 3-fasenaansluiting aangesloten moeten worden. Dit kunt u overlaten aan een elektricien. Bespreek al uw wensen met de monteur, zodat er een mooi plan gemaakt kan worden en u precies weet waar u aan toe bent. Heeft u ook een perilex stekker nodig? Dit verzorgen wij ook voor u.

Stap 3: krachtstroom aanvragen bij netwerkbeheerder

De laatste stap is het wijzigen van uw elektriciteitsaansluiting bij de netwerkbeheerder. Neem contact op met uw netwerkbeheerder en vraag naar een wijziging van de capaciteit van uw aansluiting. U kunt dit ook direct doen via www.mijnaansluiting.nl.

Kosten krachtstroom aanleggen

De daadwerkelijke kosten zijn uiteraard afhankelijk van de elektricien en netwerkbeheerder, maar zullen uitkomen op tussen de €600 en €1000.

De kosten voor krachtstroom aanleggen bestaan uit drie posten:

  1. aansluitkosten 3-fasenaansluiting door elektricien;
  2. aansluitkosten aansluiting capaciteit door netwerkbeheerder;
  3. toename stroomverbruik door zwaardere apparaten.

Krachtstroom laten aanleggen

Tenzij u erg handig bent en ervaring heeft in krachtstroom aanleggen, is aan te raden om een elektricien in te schakelen voor krachtstroom aanleggen. Woont u in Zwolle of omgeving? Wij hebben een flexibele planning en zijn altijd bereikbaar om met u een afspraak te maken. Wij kijken wat er nodig is in uw woning, of u stuurt wat foto’s naar ons door, zodat wij een duidelijke offerte voor u op kunnen maken. Bel gerust 0527 - 22 12 02 of vul ons contactformulier. Precies Techniek B.V. staat voor u klaar.